Opět přinášíme další měsíční report z našeho sklípku, tentokrát březnový. Co všechno se u nás odehrálo?
Dokončili jsme stříhání vinohradu a a začali vázat. Opět jsme pokročili s přípravou pozemku pro výsadbu nového vinohradu a pěkně si mákli. Dojela těžká technika a pomohla srovnat terénní nerovnosti, vytrhala pařezy a následně se to celé pooralo. Na část tohoto pozemku budou letos vysazeny sazenice Sylvánského modrého, které jsme dovezli z německé Rebschule Steinmann v Sandtalu.
Také jsme postavili drátěnku pro již loni zasazené hlavy Sylvánského modrého naroubovaného révovou školkou pana Osičky z roubů odebraných z našeho starého vinohradu na Štarvicperku.
Ve středu 9. března 2016 jsme se zúčastnili České národní výstavy ciderů v Praze. Bylo zde cca 50 vystavovatelů a mohli jste zde najít poměrně zásadní rozdíly jak v kvalitě, tak v přístupu k výrobě cideru. Ve srovnání s konkurencí si myslíme, že to neděláme vůbec špatně. Viz například zde.
Trochu jako slepý k houslím jsme přišli pro nás k nezvyklému projektu a to zpracování březové mízy. Pro jednoho našeho zákazníka lahvujeme březovou šťávu a zároveň fungujeme jako technologický konzultant a výrobní dohled při zpracování této netradiční suroviny. Pokud Vás zajímá více o březové míze, mkrněte sem. Pro nás je to velká příležitost vyzkoušet něco nového.
V Hustopečích proběhly také Slavnosti mandloní, které se letos opravdu vyvedly a měly vysokou návštěvnost. Sklípek bohužel otevřený nebyl, ale pracujeme na nápravě, takže příští rok se snad u nás potkáme. Na mandloně u nás ve vinohradě to však naštěstí nemělo vliv a krásně kvetly.
Naše vína jste mohli také ochutnat na Festivalu vín v Jihlavě.
S přicházejícím jarem k nám do sklepa dorazily kontroly ze všech možných institucí. Se všemi se snažíme nějak popasovat, tak nám prosím držte palce.
Příští měsíc nás čeká Festival NE/VINNÝCH delikates v hotelu Centro, výsadba Sylvánského modrého a opět začínáme prodávat na farmářských trzích v Českých Budějovicích